• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

Артистична премиера на книгата „Световни модни икони“

Play
Share

Артистична премиера на книгата „Световни модни икони“ – трето издание. Проф. Любомир Стойков: „До традиционните модни икони вече са Лейди Гага, Джей Ло, Риана, Зендая и Мария Бакалова!“

Книгата „Световни модни икони“ е една от най-четените в сферата на визуалната култура, лайфстайла и модата. Бързото ѝ изчерпване наложи нейното трето, допълнено, изданиеТрудът на известния културолог, медиен анализатор и експерт по имидж и стил проф. Любомир Стойков е посветен на стила и публичното поведение на едни от най-харизматичните жени в света. Анализирани са елегантността и красотата на такива влиятелни дами, които са оставили и оставят дълбоки следи в обществото и културата – всяка за своето време, като Анна Уинтур, Бионсе, Виктория Бекъм, Грейс Кели, Грета Гарбо, Даяна, Жаклин Кенеди Онасис, Кейт Мидълтън, Коко Шанел, Марлене Дитрих, Мерилин Монро, Мишел Обама, Одри Хепбърн, Рания и Сара Джесика Паркър. Разкриват се техните способи и техники за добър външен вид, както и безценния им принос към световно значими благотворителни, хуманни и социални каузиКнигата „Световни модни икони” е опит да се погледне към изумителното естетическо и поведенческо наследство на някои от най-значимите личности в световната история. Тя е и апел да не се омаловажава ролята на модата, стила и облеклото за смисления и качествен начин на живеене.

В третото издание има текстови промени и допълнения, както и изцяло нови корици. На тях, редом със световните модни икони са позиционирани две особено стилни български жени – г-жа Таня Скринска, бизнес дама, двукратна носителка на приза „БГ модна икона“, и г-жа Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017,  Най-добър модел” на “Mad Mood Fashion Week”  (Милано) 2019 и лице на Златна игла” 2021.

В своя предговор към третото издание на „Световни модни икони“ проф. Любомир Стойков пише: „Третото издание на книгата „Световни модни икони“ е знак за засилващото се значение на личностите, които със своя уникален стил и вкус, както и с мащабните си професионални постижения са всеобщи кумири, лидери и примери за подражание. През последните години още повече нарасна интересът към световните модни икони, респ. към културната и социална роля на такива очарователни и влиятелни дами като Лейди Гага, Дженифър Лопес и Риана. Медийното и експертното внимание, разбира се, продължи да бъде концентрирано и върху стила на безспорните модни идоли, които анализирахме в предишното издание на книгата – Анна Уинтур, Бионсе, Виктория Бекъм, Сара Джесика Паркър, Кейт Мидълтън и др.“ По-нататък е акцентувано върху харизматичната и завладяваща Зендая – най-младата дама със статут на модна икона от Съвета на модните дизайнери в Америка, както и върху Мария Бакалова – номинираната за „Оскар“ наша актриса, която направи безпрецедентен за българската култура пробив и в световната висша мода.

Премиерата на книгата се състоя в красивото пространство на Галерия „Милениум“ в столицата. Водеща на вечерта бе певицата и актриса Марина Кискинова, която при откриването каза: „Когато става въпрос за стил, имидж и мода, няма две мнения по въпроса, че това проф. Любомир Стойков е най-влиятелното и най-респектиращо име в България. Имам честта да го познавам от дете и за мен той винаги е бил пример и еталон за светоусещане, възпитание и принципи…С времето все повече осъзнавам, че проф. Стойков е единственият българин, успял да стигне и да се докосне в такъв мащаб до световната визуална култура, до висшата мода и нейните създатели. Автор е на много книги, всяка от които е шедьовър.“.

При представянето на третото издание на „Световни модни икони“ Таня Скринска изтъкна: „Това, което лично мен ме докосна най-силно, докато четях книгата, беше фактът, че по изключително елегантен начин са представени качествата, чертите и обстоятелствата, които са превърнали тези забележителни жени в модни икони. Защото те не просто са красиви, елегантни и харизматични. Те най-вече са личности с ярко поведение и присъствие, с професионални умения и с искрено отношение към благотворителността и към различнисоциално значими каузи. Вярвам, че именно това ги прави толкова специални и вдъхновяващи, и толкова близки до мен като светоусещане! Проф. Любомир Стойков е представил по забележителен начин връзкатамежду тяхната външна и вътрешна красота. Представил е непреходността им в стила и ценностите. Чрез книгата си ни е дал шанс да се докоснем още веднъж до едни от най-емблематичните личности в света, които са оставили и продължават да оставят своята следа в историята, за което трябва да го адмирираме.“.

Развълнувана бе и Вероника Стефанова, която отбеляза: „Изключително ценната и полезна книга „Световни модни икони“ не може да остави читателя безразличен. Нещо повече. Тя ще стигне до сърцата на много хора, които се вълнуват от мода и стил. От неямогат почерпят опит не само професионалистите в сферата на модата, дизайна и арт журналистиката, но и най-широк кръг читатели, изкушени от силата на красотата и на най-влиятелните жени в света за всички времена.“.

Авторът на книгата благодари на всички, които споделиха впечатленията си от новото издание на книгата „Световни модни икони“, както и на семейство Анна и Васил Банови – собственици на Галерия „Милениум“, за тяхното гостоприемство.

Премиерата бе уважена от изтъкнати представители на обществения и културен елит. Проф. Любомир Стойков бе поздравен от проф. д-р Ива Христова, Ивелина Рускова, Радослава Минчева, Мила Захариева, Саня Борисова, Капка Амзина, доц. д-р Кристина Савова, Роси Иванова, Силвия Джагарова, Алтен Алиева, Цвети Радойчева, Елена Караколева, адв. Биляна Тончева, Мая Цанкова, Мира Бъчварова, Павел Цветков, инж. Илиян Терзиев, Христо Дурчев, Явор ЦаковКристиян Скрински, Ник НиколовПавел Цветков, Константин Стаматов и др.

custom-fvplayer
No reviews of Артистична премиера на книгата „Световни модни икони“
Leave First Review

Reviews for Артистична премиера на книгата „Световни модни икони“

There are currently no reviews for Артистична премиера на книгата „Световни модни икони“
Scroll to top